Maiskiksen projekti

Täällä voi kertoa omasta sairaushistoriastaan ja kuulumisia omasta leukaoperaatiosta.

Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 22 Huhti 2013 14:51

Hei! Aloitanpa minäkin oman kertomukseni kun projekti saadaan pian alkuun. Eli olen 35-vuotias nainen Varsinais-Suomesta. Minulla on lapsena oiottu hampaita niskavedon ja kiinteiden kojeiden kanssa. Minulla oli syväpurenta ja yläetuhampaiden väleissä komeat raot. Raot saatiin suurin piirtein umpeen, mutta syväpurentaa jäi. Ja juurikin tuo syväpurenta on ollut asia, joka on jo vuosia harmittanut.
1/2012 sain vihdoinkin aikaiseksi käytyä paikallisessa hammaslääkärissä kysymässä mielipidettä. Hän ohjasi minut Tyksistä täällä konsultointia tekemässä käyvälle hammaslääkärille, jolle sainkin ajan 3/2012. Hän oli sitä mieltä, että jotain todellakin kannattaa tehdä. Alaetuhampaat järsivät yläetuhampaiden juuria ja aikojen saatossa yläetuhampaat saattavat irrota, hui! Hän oli myös sitä mieltä, että kannattaa käydä Tyksissä arvoimassa riittääkö pelkkä oikominen vai tarvitaanko myös alaleuan siirtoa. Eli lähete sinne.
5/2012 pääsin Tero Soukan ja Päivi Jääsaaren juttusille. He olivat ehdottomasti sitä mieltä, että pelkkä oikominen ei tule riittämään ja kertoivat hyvin tarkasti koko kuvion. Kiitos tämän palstan, tiesin ennestään jo hyvin paljon sekä oikomisesta että leuan siirrosta. Soukka sanoikin hyvin, että hän kyllä tunnistaa motivoituneen potilaan kun sellaisen näkee.  Samalla kertaa otettiin röntgenkuvia.
8/2012 pääsin oikomislääkärille ja otettiin mittoja ja valokuvia sekä otettiin muotit. 11/2012 kävimme oikomislääkärin kanssa läpi koko prosessin. Selvisi, että minulta pitää poistaa alhaalta puhkeamattomat viisaudenhampaat sekä ylhäältä viitoset ja alhaalta neloset, tarvitaan tilaa oikomiselle. 8/2013 kävin sitten kirurgin puheilla, joka kertoi hampaidenpoistosta. Minulta napataan kerralla kaikki 6 hammasta. Saan siihen esilääkityksen ja pari päivää sairaslomaa. Toiveeni oli, että otetaan kerralla niin monta kuin mahdollista. Samalla reissulla otettiin vielä 3D-röntgenit viisaudenhampaista, jotta selviää millä puolella hammasta hermo menee. Ja seurava etappi onkin sitten 7.5, jolloin hampaat poistetaan.
Ongelmina minulla on siis traumaattinen syväpurenta ja ahtaus. Diagnoosina syväpurenta, alaleuan retnognatia ja hampaiden ahtaus. Hoidon tavoitteena hammaskantoinen purenta sekä toiminnallisesti ja esteettisesti hyvä purenta.
Suunnitelmana on poistaa edellämaininut hampaat. Ylhäälle tulee TP-kaari ankkuriksi, kiinteillä kojeilla yläetuhampaiden platinaalikallistus ja mahdollinen intruusio, kaaren levitys. Sekä alaleuan kojeistus (linguaalikaari ankkuriksi), alaetuhampaiden linguaalikallistus, kaarten tasoittelu. Kaarten koordinointi. Alaleuan eteensiirto 8 mm.
Että tämmöinen tarina. Olen erittäin motivoinut aloittamaan tämän projektin, vaikka tiedän, että edessä on pitkä ja kivulias taival. Mutta toivon, että lopussa kiitos seisoo. Toivon ja tiedän, että tältä palstalta tulen varmasti saamaan vertaistukea. 
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Tiina » 22 Huhti 2013 20:21

Antoivatko arviota siitä kauanko projektissa menee?
Tiina
 
Viestit: 412
Liittynyt: 02 Helmi 2009 21:51
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 23 Huhti 2013 13:42

Arvio kestosta on ollut n. 2 vuotta. Riippuu kaiketi siitä miten nopeasti oikominen edistyy. Periaatteessa hampaani ovat hyvässä järjestyksessä, niitä pitää vain kiskoa taaksepäin (ainakin ylhäällä). Alahampaissa yksi etuhampaista on painunut toisten taakse ja se pitää saada takaisin omalle paikalleen.
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 06 Touko 2013 13:54

Huomenna on sitten 6 hampaan poisto edessä, alkaa pikku hiljaa jännittämään. Tänään kävin kaupassa ostamassa valmiiksi jogurttia, jäätelöä ja tuoremehuja. Lisäksi hain apteekista Corsodyl-suuvettä, antibiootit ja särkylääkkeet olin hommannut jo aikaisemmin. Sitten ei muuta kun odotellaan huomista. :)
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Elena » 06 Touko 2013 21:29

Onnea projektiin! Tällä matkalla tarvitaan kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on varmasti kaiken vaivan arvoinen.
Itselleni tämä foorumi on ollut taivaanlahja, ilman vertaistukea ei pärjää :)
Elena
 
Viestit: 26
Liittynyt: 01 Touko 2012 12:16

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 07 Touko 2013 21:19

Täällä naputtelen leuka vielä hellänä, mutta pahin turvotus laskeneena. Aikamoinen jomotus alaleuassa on, en uskalla edes kuvitella kipuja varsinaisen leukaleikkauksen jälkeen, huh-huh.

Mutta homma meni sovitusti ja nopeasti. Kasilta sain heräämössä para-tabsin, sitten vähän odottelua ja pääsy leikkuriin. Sitten kanyyli, anestesialääkärin piti laittaa kun hoitaja ei saanut pienen ja karkaavaisen suonen takia. Sitten rauhoittavaa ja kipualievittävää lääkettä suoneen, olo oli erittäin raukea ja uni meinasi tulla. Ihanat mömmöt. :D Kirurgi alkoi hommiin, sain vielä puudutuspiikkejä joka ikeneen ja vajaassa tunnissa oli hampaat kiskottu pois. Välihampaat lähtivät ihan vain nykäisemällä, mutta viisureissa suurin aika meni. Aikamoista poraamista ja sen sellaista. Kirurgi kysyi, haluanko hampaat mukaan kotiin hammaskeijua varten. Jätin väliin.

Sitten kävelin omin avuin takas heräämöön. Puhe oli erittäin haastavaa puudutuksen ja turvotuksen takia, kuulostin aivan nasaalilta Muumilaakson tyypiltä. Istuskelin ja katsoin telkkaria. Sain pillimehun, buranan ja jäätelön. Juominen ja syöminen oli haastavaa ja vähäksi jäikin. Hoitaja antoi ohjeet ja luvan soittaa miehen hakemaan minut osastolta. Ja sitten kotiin.

Kotona nappasin antibiootin ja särkylääkkeen ja nukuin heti pari tuntia. Unien jälkeen pahin turvotus oli poistunut ja puhekin taas sujui. Nyt olen sitten nauttinut mehua, jugurttia ja rahkaa. Aika jykevän näköinen tuo leuka vielä on eikä suu meinaa aueta kunnolla, pikkulusikalla saan syötyä. Ja jonkin verran tihkuu verta viisureiden haavoista.

Sen verran luuhun oli koskettu viisureiden poiston yhteydessä, että 3 kk pitää syödä pehmeää ruokaa, hyvästit merkkareille, toffeelle, näkkärille ja jälkiuunileivälle. Nyyh. Mutta juuri nyt ei tulisi edes mieleenikäään. Au. Ja huominen menee vielä säännöllisilllä särkylääkkeillä, josko sen jälkeen voisi vähentää. Hampaita saa pestä heti kunhan ei sorki perälle asti. Ja suuvesi on käytössä.

21.5. on kontrolliaika, sitten pitää alkaa kysymään jatkosta, koska raudat suuhun ynnä muuta. Näin se homma etenee. 8-)
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 07 Touko 2013 21:20

Niin ja kiitos Elena sanoistasi, vertaistuki paras tuki. :)
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 22 Touko 2013 20:31

Eilen oli kontrollikäynti ja hyvältä näytti. Särkylääkkeitä käytin viikon verran, turvotus kesti lähes saman ajan. Kipu oli välillä selvästi jotain hermokipua, joka tuntui leuan kärjessä asti. Vielä on kolot tuolla viimeisten hampaiden vieressä. Sain eilen ruiskun, jolla voin suuveden kanssa puhdistaa koloja. Se olikin kuin taivaan lahja, nyt on viimeinkin puhdas olo suussa kun saa kaikki ruuan krämmäleet pois, aah! Ja syöminen sujuu jo aika kivasti, hieman sitä hankaloittaa nuo sivuille ilmestyneet hampaiden poistoista jääneet kolot, mutta eiköhän tämä tästä, pääasia ettei enää satu. :) Oli ihan kiva saada esimakua siitä, mitä on olla nestemäisellä ruokavaliolla tulevaa leukaleikkausta ajatellen, tuli testattua kasvissosekeittoja sekä erilaisia pirtelöitä. Toisaalta iski tajuntaan, että syöminen tulee olemaan enemmän tai vähemmän hankalaa pari vuotta tästä eteenpäin...

Seuraavat käynnit on sovittu kesäkuun puoleen väliin, jolloin edessä on separointi, renkaiden sovitus, tp-ling. kaari jäljennökset ja tp+ling. kaarten sementointi. Homma etenee siis, jee! :)
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja raila » 08 Kesä 2013 22:27

Onnea sun projektille! Tie on pitkä ja hidas mutta lopussa kiitos seisoo (vai miten se meni?)
Olet päässyt saman pari valjakon hoitoon kuin minäkin, joten tiedän että olet hyvissä käsissä :)
raila
 
Viestit: 123
Liittynyt: 27 Helmi 2011 22:49
Paikkakunta: Turku

Re: Maiskiksen projekti

ViestiKirjoittaja Maiskis » 14 Kesä 2013 19:54

Kiitos raila! :) En ole enää nähnyt aikaisemmin mainittua parivaljakkoa, mutta minua hoitava erikoistuva hammaslääkärikin tuntuu erittäin hyvältä ja mukavalta.

Tänään kävin hammaslääkärissä saamassa separointikumit ylös ja alas ensi viikolla asennettavia ankkureita varten. Lääkärin mukaan jotkut kokevat tämän vaiheen koko projektin kivuliaimmaksi vaiheeksi, mutta ainakaan vielä ei ole kipuja ilmaantunut. Jännä tunne suussa kun kumit tuntuvat purtaessa. Kovia ja sitkeitä ruokia pitää välttää. Ja jos kumit irtoavat, ei tartte tehdä mitään. Silloin hammasväli on jo tarpeeksi väljä. Tänään selvisi myös, että varsinaiset kojeet saan elokuussa, jee! Siitä alkaa vasta mun oma ajanlaskuni tälle hommalle. :) Elokuuhun asti hampaat saavat tehdä luonnollista liikkumista nyt kun niillä on tilaa hampaiden poistojen jälkeen.

Ensi viikolla kaksi aikaa, ekalla kerralla sovitetaan renkaat ja otetaan jäljennökset ja seuraavana päivänä sementoidaan kaaret ankkureiksi suuhun.
Maiskis
 
Viestit: 89
Liittynyt: 28 Maalis 2012 14:44

Seuraava

Paluu Käyttäjien operaatiot

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron